Bestraling

Bas heeft gisteren een totale lichaamsbestraling gehad. Dit betekend dat hij van topt tot teen bestraald is. Zijn longen en ogen werden afgedekt met metalen platen om de straling op die plekken weg te houden. Bas vertelde dat het erg vreemd is om bestraald te worden. Je ligt op een metalen bed en moet zo stil mogelijk liggen. Je voelt van het bestralen niet direct iets. Bas gaf aan dat hij soms wel een gek gevoel in zijn lijf had maar dat was het enige.

Voor de bestraling van start kon gaan was het nog even de vraag of Bas überhaupt bestraald kon worden. Hij had namelijk hart ritme stoornissen. De cardioloog is erbij geweest en na overleg is besloten om toch te gaan bestralen. Na de bestraling had Bas nog steeds ritme stoornissen in combinatie met een hoge pols en lage bloeddruk. Momenteel worden er nog regelmatig controles uitgevoerd.

Bas zelf werd gisterenavond al een beetje gammel. Hij heeft 1 keer overgegeven maar gelukkig wel goed geslapen. Vanmiddag toen ik op bezoek was heeft hij veel liggen slapen. Ik heb mooi op de laptop wat dingen voor mijn werk kunnen doen. Vandaag heeft hij ook een eiwit gekregen wat zijn t-cellen moet vernietigen. Dit zijn de cellen die bij Bas zorgen voor de leukemie. Dit betekend dat Bas zijn afweer weer veel minder gaat worden. Voor Bas zou het prettig zijn als hij veel kan blijven slapen dan gaat de tijd snel en voelt hij zich niet zovaak beroerd.

Het LUMC is een heel ander ziekenhuis dan het HAGA. Personeel is anders in de omgang en faciliteiten voor patiënten zijn ook anders. Voor ons dus allemaal even wennen.

gr Femke

Leave a Reply