Medische keuring

We hebben er een dagje LUMC op zitten. Om 9.15 moesten we er zijn en om 16.00 waren we klaar. Bas heeft verschillende onderzoeken gehad om na te gaan of hij geschikt is voor de transplantatie. De dag begon wat minder, de rolstoelen waren op bij de ingang van het ziekenhuis. Bas is toen met de lift zelf naar boven gegaan. Dit was eigenlijk teveel en zijn enkel en benen begonnen direct in opstand te komen. Ik ben snel terug gelopen naar de parkeergarage en heb daar een rolstoel gehaald.

Toen ik terug kwam op de polikliniek hematologie zat Bas net klaar voor de vingerprik. In het LUMC doen ze voor je afspraak altijd een vinger prik ipv bloed prikken. Mocht het nodig zijn dan laten ze je naderhand nog bloed prikken. Het verschil zit hem in dat een vingerprik snel is gedaan en ze geen aders moeten zoeken. Na de vingerprik kreeg Bas een medische keuring. De keuringsarts vroeg hoe de afgelopen chemokuur was gegaan en of Bas opmerkelijke bijwerkingen heeft gehad. Ze heeft ook zogenaamde PAD medicatie voorgeschreven. Antibiotica die Bas 1 week voor zijn opname moet gaan gebruiken. Deze hebben we direct in het LUMC opgehaald. We kregen bij de keuring te horen dat Bas zijn HB te laag was en dat we dus niet naar de Hemafereseafdeling konden gaan. Het plan was dat daar 0.5L bloed werd afgenomen om o.a kruisproeven, virusonderzoeken e.d te doen. Er is nu gewoon de minimale hoeveelheid bloed geprikt. Na het gesprek met de keuringsarts moest bas een x-thorax foto laten maken en een ECG.

We mochten van hot naar her lopen in het LUMC. Toen dit klaar was zijn we gaan lunchen. We hadden een lunchbon gekregen van het ziekenhuis dus dat was perfect geregeld. Tijdens de lunch merkte we alle 2 al wel dat we erg moe waren.

Om 13.00 werden we verwacht bij de verpleegkundig specialist van de stamcelpolikliniek. We moesten even wachten tot we aan de beurt waren dit omdat hij dan wat langer de tijd voor ons had. De verpleegkundig specialist heeft nogmaals de hele procedure met ons doorgenomen. Het was eigenlijk een samenvatting van het gesprek van vorige week. Wij hebben hier onze vragen nog kunnen stellen. Ook tijdens dit gesprek werd nogmaals duidelijk dat de periode rond de stamceltransplantatie erg zwaar gaat worden. Het gaat zeker 3 maanden duren voordat Bas weer een beetje op gaat knappen. Hier hebben we het nogmaals gehad over dat het gesprek ons erg tegen viel.  De verpleegkundige gaf aan dat Bas na de eerste 3 maanden misschien wel weer kort op zijn werk langs kan gaan en dat het belangrijk is dat hij in de eerste 3 maanden probeert te blijven eten en bewegen. Op deze manier kan hij het beste revalideren. Onze angst was dat Bas in de eerste periode bijvoorbeeld ziek kon worden als ik verkouden ben. Deze kans is redelijk klein. De kans is groter dat hij ziek wordt van bacteriën of virussen die hij zelf bij zich draagt. Het advies is wel om grote groepen mensen te vermijden. Ik heb in de tussentijd de griepprik gehad (thnx to Terry) en dat ook besproken. De verpleegkundige gaf aan dat dit erg verstandig is. Ik heb ook gevraagd hoe groot de kans is dat Bas geneest van de leukemie. Ze kunnen hier geen antwoord op geven maar de kans is wel aanzienlijk dat hij geneest. Dat hij jong is en verder geen medische gebreken heeft is in zijn voordeel. Deze verpleegkundige zal Bas ook blijven zien na de transplantatie, we zullen zeker in het begin 1 keer per week naar het LUMC moeten. Misschien kunnen de controles later terug naar het het HAGA ziekenhuis.

Vervolgens is er een beenmergpunctie gedaan. Bas heeft weer goed op zijn tanden gebeten en gelukkig ging het in 1 keer goed. Daarna moest hij nog een longfunctie test doen en toen konden we naar huis. Het was toen 16.00 en wij waren erg moe. We wachten nu op de fysio die langs komt om met Bas te een plan voor de fysio te maken. Morgen controle in het HAGA, we verwachten dan te horen of Bas wel of geen chemokuur meer krijgt. Onze voorkeur gaat uit naar niet.

Leave a Reply